Hebben Eiwitshakes voordelen voor beginnende sporters?

2024-05-07
Frans

Eiwitshakes, wel of niet effectief voor (beginnende) sporters? De eiwitshake of proteïne shake kennen we allemaal wel en vast ook wel eens gebruikt. Maar waarom zou u een shake gebruiken? Heb je dit wel nodig of zijn het extra, overbodige calorieën terwijl je toch ook wilt afvallen? Is het uw bedoeling om deel te nemen aan de hype?

Zijn eiwitten een goede keuze voor sporters?

Een eiwitshake is niet zo moeilijk te maken. Het is mogelijk om snel eiwitten binnen te krijgen zonder al te veel moeite. Voor gezonde volwassenen is de aanbevolen dagelijkse inname van eiwit ongeveer 0,75 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, of ongeveer 50 tot 65 gram eiwit per dag. Deze hoeveelheid wordt normaal op een dag binnengekregen, wanneer je gezond en gevarieerd eet. We weten natuurlijk dat eiwitten een snelle spierherstel bevorderen. Maar heb je er ook eens bij stil gestaan wat je nog meer binnen krijgt dan de eiwitten uit deze eiwitshakes?

Whey Eiwit Concentraat

Als het al onbewerkte eiwitten zijn, want op veel verpakkingen staat "whey eiwit uit concentraat" en dit is een bewerkte vorm. Als sporter zou je graag een mooi en gezond lichaam willen, maar de suikers en chemische zoete toevoegingen zorgen ervoor dat je lichaam weer extra insuline gaat aanmaken en je weer honger krijgt. Bovendien is het kwaliteitsverschil enorm. 

De marketing is erop gericht om de sporter te voorzien van een eiwitshake, zowel op de kleine als de grote beurs. Er zijn goedkopere en duurdere varianten. Maar hoe duurder, hoe slechter. Er zijn veel landen die de bio-industrie niet zo nauw nemen, denk aan hormonen en antibiotica. Het is onmogelijk dat je dat binnenkrijgt.

Zorg ervoor dat u de juiste eiwitten kiest.

Als beginnende sporter zijn er geen extra eiwitshakes nodig. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals noten, eieren, vlees, vis, peulvruchten, zaden, pitten en granen, zijn gemakkelijk te verkrijgen uit je sportvoeding. Als je na je training een eiwitshake wilt nemen, kijk dan eens tussen de plantaardige varianten. Deze producten bevatten geen ongezonde toevoegingen. De juiste aminozuren zijn echter vereist. Deze eiwitshakes bevatten minder eiwitten dan de industriële eiwitshakes, maar hebben wel een voedzaam effect.

Het afvallen met eiwitshakes

Eiwitshakes zijn niet echt geschikt om gewicht te verliezen. De meeste mensen nemen deze shake na een training, maar passen de rest van het dagelijkse schema niet aan, waardoor je extra calorieën binnenkrijgt. Dit betekent dat je in principe een extra tussendoortje neemt. Wilt u toch per se een eiwitshake nemen, laat dan een tussendoortje achterwege. Wees vooral kritisch naar jezelf en gebruik als stelregel dat je onder een uur in principe geen eiwitshakes nodig hebt, maar dat je met normale voeding alles weer kunt aanvullen.

Tot slot

Let op de reclames die je beloven af te vallen door het gebruik van een eiwitshake. Wanneer je je schema niet verder aanpast, zul je uiteindelijk niet afvallen maar aankomen.

Meer over dit onderwerp is te vinden op www.healthcarechain.nl